Friday, January 22, 2010

Et lite tilbakeblikk

Vi har nettop skrevet en årsrapport og gjør den tilgjengelig for dere som leser bloggen vår også. Her kommer en oversikt over hva Faa lang fon har gjort i 2009. Vi vil samtidig si TUSEN TAKK til alle dere som støtter oss, uten dere hadde vi ikke kunne gjort hva vi nå gjør.
Noe av det vi har gledd oss mest over i 2009 var at operasjonen til Banut var så vellykket. Bildet under ble tatt i forrige uke, da var han på kontroll på sykehuset her i Bangkok.1. Bygge/utbedre skolebygg, barnehager og internater
I Januar, februar og mars var Be og flere arbeidere i landsbyen Huay Hwai. Dette ble gjort i løpet av den perioden:

1.
Ny barnehage i landsbyen Huay Hwai. Barnehagen ble bygget på samme området som barneskolen som Faa lang fon bygget i 2008. Barnehagen har to rom med felles inngang og toalett.
2. Lekeplass. I tilegg til ny barnehage ble det bygget en lekeplass med en overbygd platting for barna å sykle, et klatrestativ, en lekehytte og et huskestativ.
3.
Kjøkken og spisesal. På skoleområdet var det fra før en skole som såvidt var påbegynt. Pengene (gitt av myndighetene) til å bygge denne skolen hadde tatt slutt etter at pålene var satt i jorda og tak lagt. Faa lang fon la sementgulv og delte området inn i kjøkken, lager for verktøy og spisesal for barna på skolen.
4.
Rent vann. Renseannlegg ble gitt i gave fra noen i Bangkok og Faa lang fon innstalerte det slik at barna på skolen nå har rent drikkevann.
5.
Høytaleranlegg. Faa lang fon har kjøpt inn høytaleranlegg (mikrofon og høytalere) til skolen.I desember kjøpte

Faa lang fon kjøpte i desember en tomt i byen Khun Yuam. Tomten er på nesten 6 rai (1 rai er 1600 sqm). Dette er nærmeste by for folk som bor i fjellområdet der Faa lang fon jobber. Planen er at dette området skal bli et senter for Karenfolket der. Det første som skal bygges på tomta er et skoleinternat hvor barn fra fjellene kan bo mens de går videre på skole i byen (fra ungdomskole og oppover). Vi håper at vi i løpet av 2010 kan tilby plass til 40 barn.


2.
Gi støtte til utdannelse.
17 barn får nå støtte til utdannelse gjennom Faa lang fon. De er alle i alder 14- 22 år. 14 av ungdommene går på vidergående skole og 3 studerer bachelor degree. Det er for tiden 11 jenter og 6 gutter som får som får støtte.

3. Hjelp til familier med handikappa barn. 9 barn med ulike handikap har fått støtte av Faa lang fon i 2009. Flere barn står på venteliste.
Picknik
er en gutt som har Ceberal Parese. Faa lang fon har hjulpet han siden 2007. Picknik drar 2-3 ganger i året på et sykehus/opplæringssenter i Chiang Mai. Der bor han sammen med familien noen uker av gangen. Han får behandling og foreldrene opplæring i hvordan de skal trene han hjemme. Han har gjort stor framgang og kan nå stå og sitte ved egen hjelp. Faa lang fon støtter reisen til og fra Chiang Mai og lommepenger for familien mens de er der.
Farung
ble operert for vannhode i 2008. Hun var til kontroll i Chiang Mai våren 2009 og det ble bekreftet at hun var sterkt hjerneskadet. Etter legens anbefaling vil ikke Farung bli operert flere ganger. Faa lang fon støtter og vil støtte familien videre. Hun mottar økonomisk støtte fra Faa lang fon hver måned. Faa lang fon har også gitt støtte til familien slik at de har kunnet bygge og åpnet en liten butikk.
Banut
er en liten gutt som hadde to stygge utvekster (død hjernemasse) i ansiktet. Han ble operert på Chulalongkorn universitetssykehus i Bangkok høsten 2009. Operasjonen var meget vellykket og Banut fungerer normalt nå. Han vil bli fulgt opp videre av Faa lang fon.
Wallawan
er en liten jente som foreldrene hadde fått beskjed om var blind. Faa lang fon sendte henne til St. Peter sykehus, som er et privat øyesykhus i Chiang Mai for grundig undersøkelse. Det viser seg at det er veldig stor sansylighet for at hun er blind. Hun vil bli fulgt opp videre av Faa lang fon.
Siriphon
er en 13 år gammel jente som har vært nesten helt blind hele livet. Hun ble også undersøkt ved det private sykehuset i Chiang Mai. Hun hadde en øyeskade som kunne rettes på og fikk medisiner som ville hjelpe henne til å se igjen. Etter noen uker så kunne hun se ganske tydelig. Hun vil bli fulgt opp videre av Faa lang fon.
Nattapong
og Udom er et søskenpar som har thalassami. For å bli friske av sykdommen må de få ny beinmarg. Faa lang fon tok de med til Chiang Mai ram hospital i Chiang Mai for en grundig undersøkelse. Det ble avtalt at søskenene skal være med til samme sykehuset januar 2010 for å skjekke om beinmargen deres kan brukes.
Kanitsara
og Ponjan er to små jenter hvor urinrøret ikke har utvidet seg/vokst og jentene hadde derfor store problemer når de tisse. Jentene ble undersøkt på Chiang Mai Ram hospital i Chiang Mai og fikk der en salve til å smøre på. Begge barna er blitt kvitt problemene.
4.
Støtte til selvhjelp.
Volutørene Anne Gunnerød, Bente Kristin Solheim og Gunn Mikkelsen hjalp til med å kjøpe inn garn til veving og designe skjerf som ble vevet av landsbyfolket og solgt i Norge. Flere familier hadde en biintekt ved å veve skjerf for Faa lang fon i løpet av 2009. Skjerfene ble solgt på Røvær kulturhotell og Raufoss ullvarefabrikk. I tilegg har enkeltpersoner hjulpet til med å selge skjerf. Dao er vår kontaktperson når det gjelder veving. Hun fikk denne oppgaven siden hun er en dyktig veverske som kommer fra en familie med lang tradisjon innen veving. I tilegg så snakker hun bra thai. Hun har ansvar for å dele ut garn til de som ønsker å veve og fortelle hvilke design vi ønsker. Hun har også ansvar for å skjekke skjerfene som blir laget og vurdere om de er bra nok til å sendes til oss i Bangkok. For jobben så vil Dao få 10 prosent av innkjøpsprisen for hvert skjerf.
Diverse:


Ny bil.
En dame fra Jæren gav oss 25 000 kroner i forbindelse med feiring av 60 årsdagen sin. Dette gjorde at vi kunne kjøpe en gammel, men bra pickup. Denne ble bygget om til en firehjulstrekker og Faa lang fon har nå fått en bil som fungerer bra på dårlige fjellveier.

Besøk.
Vår største sponsor Agape- brud har vært på besøk for å se på arbeidet Faa lang fon gjør. Agape besøkte flere landsbyer mens de var der og fikk møte mange av menneskene som Faa lang fon hjelper. De hadde også med flere hundre strikkaluer og sokker som ble delt ut til barn i forskjellige landsbyer. Muloy er en karenkvinne som bor i Bangkok og jobber for den thailandske dronningen. Be ble kjent med henne da han tok Banut med til Chulalongkorn sykehus for operasjon. Hun var med opp en tur i fjor høst for å se på arbeidet Faa lang fon driver. Hun hadde også med utstyr som ble delt ut i fjellet blant annet så hadde hun samlet inn penger til et stort kjøleskap til skolen i Huay Hwai.En gruppe på 12 thaier som bor i Bangkok var med opp og såg på arbeidet som Faa lang fon gjør og for å dele ut diverse utstyr som de hadde med seg. De var rundt i forskjellige landsbyer og delte ut alt fra klær til kjøkkenutstyr.Be sin svigerfar Arne Haug var sammen med fire venner på besøk i Huay Hwai for å se på arbeidet som Faa lang fon driver. De var også på en fire dagers gåtur i fjellet. De gikk sammen med lokalkjente og politifolk fra landsby til landsby. For Be var dette en fin mulighet til å bli bedre kjent i området han jobber med. Siden alle er aktive i Avaldsnes menighet så deltok de også på en gudstjeneste i kirken i Huay Hwai. Kirken i Huay Hwai manglet musikkinstrumenter og besøket lovet å skaffe midler til kjøp av musikkutstyr. I desember ble pengene overført og Be kjøpte inn to bassgitarer, en gitar, et trommesett, et perkusjonssett og et keyboard sammen med mikrofoner og diverse forsterkere. Han kjøpte utstyret i Bangkok og fikk sendt det oppover i romjula. Kjersti Jårvik (nyvalgt medlem i Faa lang fon sitt styre) var en tur sammen med sine barn i fjellet i begynnelsen av desember for å se på arbeidet som Faa lang fon driver. De besøkte flere andre landsbyer også.

Utdeling av diverse utstyr og klær.
I løpet av året har Faa lang fon delt ut veldig mye utstyr til ulike landsbyer i området Huay Bong (som også Huay Hwai er en del av). Klær, sko, utstyr til skole og barnehage, mat, medisiner er noe av det som er delt ut.

Registrert i Brønnøysund.
Vi er nå registrert i Brønnøysund som forening/lag. Første halvår bestod styret av Ragnhild Storstein Haug, Anne Gunnerød, Bente Kristin Solheim og Linn Åse Holtet. Høsten 2009 ble det valgt nytt styre, nåværende styre er Ragnhild Storstein Haug, Kjersti Jårvik, Gunvor Rørtveit og Ingunn Rasmussen.

Hjemmeside.
Vi har fått vår egen hjemmeside på thai. Be sin venn Duke står ansvarlig for denne siden. Adressen er http://faalangfon.giving.officelive.com .
Duke har hjulpet Faa lang fon med regnskapet og er også en dyktig fotograf som har tatt mange flotte bilder fra der Faa lang fon arbeider og fra arbeidet til Faa lang fon. Han var i 2009 to turer opp i fjellene for å bli kjent med arbeidet og for å dele ut læringsmateriell/klær/leker/medisiner og verktøy som han har skaffet til veie.

Informasjonsfilmer.
Faa lang fon har laget to filmer, en informasjonsfilm om hva Faa lang fon gjør og en film om Banut hvor vi følger han før og etter operasjonen.

Nytt arbeidsområde.
Faa lang fon har vært to turer til Om Goy, ett fjellområdet som ligger i Chiang Mai provins. Muloy er fra det området og ønsket å vise Be området og også hilse på broren som nettop var blitt valgt til ordfører i området. Det er i Om Goy flest Karen folk bor og det er veldig mange fattige landsbyer der. De var blant annet i en landsby som hverken hadde skole eller barnehage. Faa lang fon vurderer å bygge en barnehage der så snart en har midler til det.

Voluntører i Faa lang fon.
Tre norske jenter jobbet i begynnelsen av 2009 som voluntører i Faa lang fon. Det var Anne Gunnerød, Bente Kristin Solheim og Gunn Mikkelsen. De hjalp til med å male skolen i Huay Hwai, kjøpe inn og designe skjer og de brukte også noe tid der sammen med barna. Blant annet var de med å arrangere barnas dag.
Flere lokale (venner fra Bangkok og Chiang Mai) har vært med og hjulpet til i kortere perioder som feks å vært med til fjells og delt ut utstyr og klær, laget webside, laget film om prosjektet, vært tolk ved besøk, hjulpet til med å bestille flybiletter og hotellrom når det har vært nødvendig og vært stedfortreder for Be i Chiang Mai når han ikke har hatt mulighet til å følge barn til legen.


No comments: